Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΔΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Γραφείο Τύπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Γραφείο Τύπου Κηφισιά 23 / 7 /2009



Ο ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΔΡΟΥ

Ο Δήμος Κηφισιάς στις 9 Ιουλίου έστειλε συνεργείο κατεδάφισης στην οδό Κόδρου για να κατεβάσει την γνωστή σε όλους μας παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας.


.
Η βάση της όλης διαδικασίας ήταν η υπ’ αριθ.403/2008 απόφαση του Α’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και η υπ’ αριθ. 54587/30-5-2009 απόφαση του Β’ Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Και με τις δύο αποφάσεις διαπιστώθηκε το παράνομο της εγκατάστασης και της συνεχιζόμενης λειτουργίας της εν λόγω κεραίας με ευθύνη της εταιρείας VODAFONE και της ιδιοκτήτριας. Η κεραία δεν είχε άδεια λειτουργίας από την ΕΕΤΤ, δεν είχε περιβαλλοντικούς όρους ενώ το προηγούμενο έτος είχαν εκδοθεί δύο εκθέσεις αυτοψίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Κηφισιάς οι οποίες επικυρώθηκαν από την Επιτροπή Κρίσεων Αυθαιρέτων.
Η εκτελεστική διαδικασία με Απόφαση Δημάρχου περί κατεδάφισης που ακολούθησε ο Δήμος Κηφισιάς στις 9 Ιουλίου ήταν η δεύτερη για την συγκεκριμένη κεραία. Η πρώτη διαδικασία, με αντίστοιχη απόφαση Δημάρχου ενεργοποιήθηκε τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2008 και δεν ολοκληρώθηκε διότι μια ημέρα πριν την ορισθείσα κατεδάφιση, η εταιρεία VODAFONE με δικό της συνεργείο απομάκρυνε τη γνωστή σε όλους μας, και από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου εγκατάστασης.
Η διαδικασία όμως έπρεπε να επαναληφθεί διότι μερικές ημέρες αργότερα η εταιρεία VODAFONE με την αποδοχή της ιδιοκτήτριας εγκατέστησε στο δώμα της οικοδομής πιο εξελιγμένης τεχνολογίας συσκευές και η κεραία άρχισε να επαναλειτουργεί. Συνεχίσθηκε δε αυτό και μετά την 30-5-2009 όταν εκδόθηκε πλέον και απόφαση ποινικού δικαστηρίου (Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών), το οποίο προκλήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου SOS Κηφισιάς και των κατοίκων της περιοχής όπου και διαπιστώθηκε ότι η συνεχιζόμενη λειτουργία της παράνομης κεραίας είναι διαρκές αυτόφωρο αδίκημα τόσο στην βάση του Ν.2801/2000 όσο και στην βάση του Ν.3431/2006.
Κατόπιν τούτου και εξαιτίας της πρόδηλης διαρκούς παραβατικότητας της εταιρίας VODAFONE και της ιδιοκτήτριας σε αντίθεση όχι με την βούληση και τον αγώνα πολλών κατοίκων της περιοχής, αλλά και κατά παραβίαση δικαστικών αποφάσεων ο Δήμος Κηφισιάς είχε μόνο μια επιλογή. Να στείλει δικό του συνεργείο και να κατεδαφίσει την παράνομη κεραία την 9 Ιουλίου 2009. Και αυτό έγινε. Οι υπηρεσίες του Δήμου την μέρα που προηγήθηκε της 9ης Ιουλίου έκαναν όλες τις απαιτούμενες κοινοποιήσεις στους αντίδικους (VODAFONE, ιδιοκτήτρια) και στους λοιπούς εμπλεκόμενους (Αστυνομία, ΔΕΗ, Εισαγγελέας Συνδρομής). Συγκροτήθηκε συνεργείο κατεδάφισης το οποίο ήταν παρών την ημέρα της κατεδάφισης. Στάλθηκε εκπρόσωπος της Πολεοδομίας Κηφισιάς η κα Πιλάτη, για να εποπτεύσει την όλη διαδικασία κατά το σκέλος που αφορά την Πολεοδομία. Ο παριστάμενος εκπρόσωπος της εταιρείας VODAFONE επέστρεψε στην είσοδο στην οικοδομή και στο δώμα της οικοδομής όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν αποσυναρμολογηθεί επιμέρους τμήματα της εγκατάστασης και ήταν τοποθετημένα στο δάπεδο.
Από τους παριστάμενους εκπροσώπους του Δήμου εκτιμήθηκε και ορθώς, ότι αυτό δεν αρκεί διότι όπως αποσυναρμολογήθηκαν τα εν λόγω μηχανήματα ευχερέστατα μπορούσαν να επανασυνδεθούν και να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η κεραία. Παρά την απουσία του χειριστή του Δήμου, δικηγόρου κ. Ιωάννη Παπαγιάννη και κυρίως της απουσίας του Εισαγγελέως Συνδρομής εκτιμήθηκε ότι η εργασία του συνεργείου πρέπει να ολοκληρωθεί και τα μηχανήματα που είχε κρυμμένα η εταιρεία σε άλλα σημεία του κτιρίου (π.χ. υπόγειο) έπρεπε να καθαιρεθούν και να απομακρυνθούν. Εκλήθη εκτάκτως και παρίστατο η Δικηγόρος του Δήμου κ. Σοφία Καρέλη. Εκτιμήθηκε ότι επειδή η εταιρεία, απούσης της ιδιοκτήτριας, όταν άρχισε η απομάκρυνσή των μηχανημάτων από το υπόγειο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία που στηριζόταν σε δικαστικές αποφάσεις και με παρούσα σημαντική αστυνομική δύναμη ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα και ότι θα ολοκληρωνόταν η αποστολή. Δηλαδή θα απομακρυνόταν οριστικά, τελεσίδικα και αμετάκλητα η κεραία.
Δυστυχώς αυτό δεν επιτεύχθηκε. Αποδείχθηκε κρίσιμη η απουσία του Εισαγγελέα Συνδρομής ο οποίος παρά το ότι κλήθηκε από τον Δήμο Κηφισιάς εκείνη την ημέρα δεν παρέστην. Η εταιρεία VODAFONE υπέβαλε μήνυση κατά μελών του συνεργείου κατεδάφισης αναφορικά με τα μηχανήματα υποχρεώνοντας έτσι τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου, με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, να επανατοποθετήσουν τα αποσυναρμολογηθέντα μηχανήματα εντός της οικοδομής και να μην τα μεταφέρουν με δικά τους μέσα σε άλλους χώρους ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω ποινικές εμπλοκές των μελών του συνεργείου.
Η συνεχιζόμενη λειτουργία της συγκεκριμένης κεραίας και σήμερα μετά την τόσο έντονη κατακραυγή και όλα όσα έχουν γίνει είναι μια πρόκληση. Ο Δήμος Κηφισιάς απέδειξε ότι δεν προβαίνει μόνο σε ανακοινώσεις τύπου αλλά ούτε αρκείται σε δικαστικές αποφάσεις και στην καλή πρόθεση της εταιρείας και της ιδιοκτήτριας να τις εφαρμόσουν. Στις 9 Ιουλίου, παρά την προσπάθεια της εταιρείας VODAFONE με έγγραφο που έστειλε την προηγούμενη ημέρα να αποτρέψει την αποξήλωση προέβην σε συγκεκριμένες εκτελεστικές ενέργειες με το συνεργείο του χωρίς να διστάσει. Η δουλειά δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της απουσίας εισαγγελικού λειτουργού να εποπτεύσει την όλη διαδικασία. Την επόμενη όμως τελευταία φορά θα είναι παρών Εισαγγελέας και θα δοθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την υπόθεση. Αυτό αποτελεί και προσωπική επιθυμία του Δημάρχου και δε θα πρέπει να ξεχνούν ορισμένοι επιλήσμονες ότι με προσωπική απόφαση δική του και με εντολές δικές του ξεκίνησε η όλη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Κηφισιά τον μήνα Μάρτιο του έτους 2006.