Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Εκρήξεις σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Ηράκλειο

Εκρήξεις σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Ηράκλειο









Δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθέτησαν και πυροδότησαν τα ξημερώματα άγνωστοι, σε οικίσκους με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στις Κερασιές του Δήμου Παλιανής.
Από την έκρηξη καταστράφηκαν ολοσχερώς οι κεραίες.
Το συμβάν έγινε κατά τη 1.00 σήμερα τα ξημερώματα σε αγροτική τοποθεσία του Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Παλιανής Ηρακλείου. Όπου άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν και πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε 2 οικισμούς με κεραίες, ισάριθμων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή τους.
Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Μύρωνα για την υπόθεση.

Βρετανία : Καρκίνος και κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Βρετανία : Καρκίνος και κεραίες κινητής τηλεφωνίας


Οι πάσχοντες από καρκίνο διερωτώνται: «Φταίνε άραγε οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας;». Αυξημένα κρούσματα καρκίνων και άλλων σοβαρών ασθενειών έχουν εκδηλωθεί σε περιοχές όπου υπάρχουν τέτοιες κεραίες στη Βρετανία.

Έρευνες που διενεργήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας κατέδειξαν υψηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνων, εγκεφαλικής αιμορραγίας αλλά και υπέρτασης σε ακτίνα 400 μέτρων γύρω από κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς», τα αποτελέσματα μιας εξ αυτών των ερευνών που έγινε στο Γουόργουικ έδειξαν ότι υπήρχαν 31 διαφορετικά είδη καρκίνου σε κατοίκους μιας μόνο οδού.

Επτά μέλη από το προσωπικό ενός ειδικού σχολείου το οποίο βρίσκεται κοντά σε μια κεραία ύψους 30 μέτρων φέρεται να παρουσίασαν καρκίνο από το 2000, ενώ άλλοι τόσοι εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η εν λόγω κεραία αποσύρθηκε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία και ανήκε.

Οι κεραίες μάλιστα έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα καθώς υπάρχουν εγκατεστημένες περίπου 47.000. Ο δρ Τζον Γουόκερ, ο οποίος και συνέταξε τις έρευνες με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων, δήλωσε πεπεισμένος ότι κατέδειξαν πιθανή σχέση ανάμεσα στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες και τις ασθένειες που παρατηρήθηκαν στους τοπικούς πληθυσμούς.

«Οι κεραίες πρέπει να απομακρυνθούν από τους οικισμούς και τα σχολεία και να περιορισθεί η ισχύς τους!», υποστηρίζει ο δρ Γουόκερ. Υπάρχουν επιστήμονες που ήδη πιστεύουν ότι υπάρχει μια τέτοια σχέση, ενώ έρευνες που έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν επίσης αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Το 2005 ο Σερ Ουίλιαμ Στιούαρτ, πρόεδρος της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας, είχε χαρακτηρίσει ανησυχητικά τα συμπεράσματα τεσσάρων τέτοιων ερευνών αλλά είχε διευκρινίσει ότι ο κίνδυνος για την υγεία παρέμενε ακόμη αναπόδεικτος.

Ασφαλώς, η Μάργκαρετ Χάινς Ραντλ είναι από εκείνους τους ανθρώπους που ανησυχούν περισσότερο από ό,τι οι επιστήμονες. Αγωνίζεται να νικήσει τον καρκίνο. Όμως σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνη. Οι περισσότεροι στη γειτονιά της πάσχουν από την ίδια ασθένεια. Στην πιο πρόσφατη καταμέτρηση, διαπιστώθηκε ότι 30 από τους γείτονές της είτε έπασχαν είτε είχαν πεθάνει από καρκίνο. «Μένουμε όλοι στην ίδια οδό, είναι τραγικό», λέει η Χάινς Ραντλ, 64 ετών, που διαγνώσθηκε ότι έπασχε από καρκίνο του μαστού πριν από 8 χρόνια. «Και οι δύο γείτονες που ζούσαν στο πρώτο και το δεύτερο σπίτι του δρόμου πέθαναν από καρκίνο. Τώρα κι αυτή που μετακόμισε εκεί πάσχει από καρκίνο του μαστού».

Λίγο πιο κάτω, στο Δημοτικό σχολείο «Σεντ Έντουαρντς», ο Πάτρικ Γουόρντ έχει τις τσέπες του γεμάτες με χαρτομάντιλα, αλλά δεν υποφέρει από κρυολόγημα... Ο υποδιευθυντής του σχολείου σκουπίζει το αίμα από τις μύτες των μαθητών του: αιμορραγούν τόσο συχνά, που πρέπει να έχει πάντοτε πολλά μαζί του.

Πολλοί από τους κατοίκους του, πλούσιου, Γουόργουικ πιστεύουν ότι στην πλειονότητά τους αυτές οι ασθένειες μπορούν να αποδοθούν σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στα νότια της πόλης. Τα σχολεία βρίσκονται κυριολεκτικά κάτω από τη σκιά της. Ίσως το πιο ανησυχητικό από όλα, όμως, είναι ότι αυξημένα κρούσματα καρκίνων και άλλων ασθενειών έχουν καταγραφεί γύρω από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και σε άλλα μέρη της Βρετανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, παριστάνοντας τον ιδιοκτήτη μιας κατοικίας, ένας ρεπόρτερ των «Σάντεϊ Τάιμς» επισκέφθηκε μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Ο2, 3, Τα Mobile και Vodafone) και τους ζήτησε να εγκαταστήσουν μια κεραία στο σπίτι του. Όλες,έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και προθυμοποιήθηκαν να του καταβάλλουν 15.500 με 25.500 στερλίνες ετησίως για την εξυπηρέτηση. Μάλιστα θα καμουφλάριζαν την κεραία για να μην ενοχλούνται οι γείτονες.

Αυτός ο συνδυασμός οικονομικής ανταμοιβής και συγκάλυψης, σχολιάζουν οι «Σάντεϊ Τάιμς», έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εγκαταστήσουν τόσες πολλές κεραίες.

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τόσες πολλές τοπικές κοινότητες αφυπνίζονται μόλις τώρα για τους ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία. Οι επιστήμονες δεν αμφιβάλλουν ότι σε υψηλές συχνότητες η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο αλλά και γενετικές βλάβες.

Σε εκείνο για το οποίο δεν έχει συμφωνήσει ακόμη η επιστημονική κοινότητα είναι ποιο επίπεδο ακτινοβολίας είναι ασφαλές. Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία θεωρεί ότι οι σταθμοί κινητής τηλεφωνίας δεν πρέπει να εκπέμπουν περισσότερα από 10 Βατ ανά τετραγωνικό μέτρο ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το όριο πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότερο, αφού έχουν παρατηρηθεί κρούσματα καρκίνου ακόμη και με μικρότερες ποσότητες ενέργειας.

ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ

Κεραία κινητής τηλεφωνίας στον Άγ. Στέφανο

Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στον Άγ. Στέφανο
04.09.09




Μετά από καταγγελίες δημοτών μας για την ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε δώμα ακινήτου στη Λεωφ. Τραπεζούντος 73, ο Δήμος Αγ. Στεφάνου προχώρησε σε αυτοψία στις 14/7/2009.

Ταυτόχρονα, με έγγραφο του προς την Νομαρχία Ανατ. Αττικής/Διεύθυνση Περιβάλλοντος (αριθμ. πρωτ. 7925/13.07.2009) ζητούσε την παρέμβαση της. Στις 29/7/2009, έγινε αυτοψία από την εν λόγω υπηρεσία, με την παρουσία της Δημοτικής μας Αστυνομίας.
Επίσης,

με έγγραφο του ενημέρωσε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (αριθμ. πρωτ. 7926/13.07.2009) και ζήτησε την παρέμβαση της.
Ο Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα αυτό με το Νομάρχη Ανατ. Αττικής και τον Αντινομάρχη Τεχνικών Υπηρεσιών στις 20/7/2009.

Στις 4/8/2009, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων ενημέρωσε το Δήμο (αριθμ. πρωτ. 38121/Φ506/4.8.2009) ότι, μετά από αυτοψία διαπίστωσε την ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον εν λόγω ακίνητο χωρίς άδεια, μέτρησε εκπομπές της VODAFON και κάλεσε την εταιρία να συμμορφωθεί με τις διατάξεις των νόμων 3431/2009 (άρθρο 63) και 3534/2007.

Στις 10/8/2009, η Πολεοδομία Καπανδριτίου προχώρησε σε αυτοψία στο ακίνητο, διαπίστωσε παραβίαση της νομοθεσίας και έδωσε προθεσμία μέχρι 10/9/2009 για κατεδάφιση της, αλλιώς συνεργείο της θα προχωρήσει στην κατεδάφιση την παραπάνω ημερομηνία.

Την 1/9/2009, συνεργείο του Δήμου Αγ. Στεφάνου διέκοψε την ηλεκτροδότηση της κεραίας, που σταμάτησε να λειτουργεί.
Την ίδια ημέρα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου γνωστοποίησε, με εξώδικη δήλωση του προς την Vodafone, τη λύση της μεταξύ τους σύμβασης και την κάλεσε εντός 2 ημερών να αποξηλώσει την κεραία αλλιώς θα το κάνει ο ίδιος άμεσα.

Γκρέμισαν κεραία κινητής τηλεφωνίας οι κάτοικοι της Βροντούς Πιερίας

Γκρέμισαν κεραία κινητής τηλεφωνίας οι κάτοικοι της Βροντούς Πιερίας

«Άστραψε και βρόντηξε» σήμερα τα χαράματα στη Βροντού Πιερίας για μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που άρχισαν να τοποθετούν υπάλληλοι της εταιρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε χωράφι κοντά στο χωριό. Γύρω όμως στις 5:30 το πρωί οι εργάτες της εταιρίας έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους της Βροντούς, οι οποίοι έσπευσαν να ειδοποιήσουν κι άλλους και αμέσως σήμανε «συναγερμός» στο χωριό και ξεσηκώθηκαν πάνω από 200 κάτοικοι που κατέφτασαν με άγριες διαθέσεις στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η κεραία, ενώ οι εργάτες του συνεργείου της εταιρίας που είχαν στήσει την κεραία έσπευσαν να εξαφανιστούν. Μέσα σε λίγη ώρα η κεραία γκρεμίστηκε και το ηχηρό μήνυμα που κάποιοι θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη είναι ότι ο κόσμος δεν θέλει κεραίες κινητής τηλεφωνίας κοντά σε κατοικημένες περιοχές.