Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Ο πόλεμος της κεραίας συνεχίζεται στην οικία Ρακιντζή


Βουλευτής ρωτάει για την κεραία στην ταράτσα του κ. ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΡΑΚΙΝΤΖΗ.


Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 313 της 20/02/2011 σελ. 51

ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ-ΜΑΪΜΟΥ

Καταγγελίες-φωτιά από περιβαλλοντικό σύλλογο και για πολεοδομικές παραβάσεις εναντίον του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης – Οι ελεγκτές της υπηρεσίας έκαναν έφοδο στη διευθύντρια ΠΕ.ΧΩ. γιατί «κόβει» τις κεραίες
ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ Διεύθυνση Πολεοδομίας Κηφισιάς κατέθεσαν τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου «Κηφισιά S.O.S» σε βάρος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, κατηγορώντας τον για πολεοδομικές παραβάσεις στην κατοικία του. Αφορμή για την καταγγελία είναι η αποκάλυψη ότι στη στέγη του κ. Ρακιντζή έχει κατασκευαστεί καμινάδα, μέσα στην οποία βρίσκεται καμουφλαρισμένη κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

ΤΟΥ ΦΡΙΞΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΙΔΗ, fdrakontidhs@yahoo.gr

O κ. Ρακιντζής, ο οποίος βάσει της συμφωνίας που έχει συνάψει με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εισπράττει μηνιαίο μίσθωμα 1.250 ευρώ (ήτοι 15.000 τον χρόνο), είχε ισχυριστεί ότι η τοποθέτηση της κεραίας είναι απόλυτα νόμιμη και πως το ποσό το οποίο λαμβάνει αναγράφεται στη φορολογική του δήλωση.
Τα μέλη ωστόσο του «Κηφισιά S.O.S.», η δράση των οποίων έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση εκατοντάδων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής, επανέρχονται ζητώντας από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Κηφισιάς να διεξαγάγει άμεσα αυτοψία στην κατοικία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στη Νέα Ερυθραία, ζητώντας να διαπιστωθούν τα ακόλουθα:
α. Εάν η έγκριση δομικών κατασκευών που δόθηκε στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας από την Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής πληροί όλους τους πολεοδομικούς κανόνες.
β. Εάν στο ακίνητο υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.
γ. Εάν μηχανήματα στήριξης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας είναι τοποθετημένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Ο εν λόγω περιβαλλοντικός σύλλογος είναι αρμόδιος με περσινή απόφαση του Δήμου Ερυθραίας για τις εγκρίσεις τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε σπίτια και επιχειρήσεις.
«Ο φάκελος της περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά την περίπτωση του κ. Ρακιντζή», αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Ελένη Στρατηγοπούλου, «είναι στα χέρια μας. Βάσει των στοιχείων που θα μας δώσει η πολεοδομία μετά τον έλεγχό της θα δούμε αν θα πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή όχι. Εμείς έχουμε τις ενστάσεις μας. Καταρχάς η συγκεκριμένη κεραία είναι πολύ χαμηλά. Χτυπάει μέσα στα μπαλκόνια των άλλων σπιτιών».
Το ερώτημα που προκύπτει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πώς γίνεται για μια κεραία που έχει τοποθετηθεί πριν από εννέα χρόνια να συζητείται σήμερα το αν θα πάρει περιβαλλοντική έγκριση ή όχι.
Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε εκ νέου με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος για άλλη μία φορά υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειες έχουν γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
«Δεν έχω να φοβηθώ κάτι. Εχω τηρήσει κατά γράμμα τα όσα ορίζει ο νόμος. Θα δεχτώ τον έλεγχο της πολεοδομίας. Ωστόσο, είμαι σίγουρος πως δεν θα βρεθεί κάτι το επιλήψιμο», δηλώνει με βεβαιότητα ο κ. Ρακιντζής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑ καμουφλαρισμένη κεραία στην καμινάδα του σπιτιού του ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εισπράττει 15.000 ευρώ ετησίως.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΕ.ΧΩ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
«Μου έκαναν εφόδους γιατί δεν ενέκρινα μελέτες»

ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ διατάξεων καταγγέλλει τώρα τον κ. Λέανδρο Ρακιντζή με έγγραφό της η πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Κηφισιά S.O.S.» κυρία Ελένη Στρατηγοπούλου-Δεμερτζή
Ωστόσο, νέες διαστάσεις φαίνεται να δίνει στην υπόθεση η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΠΕ.ΧΩ.) της Περιφέρειας Αττικής κυρία Καλλιόπη Καρδαμίτση, η υπηρεσία της οποίας είναι αρμόδια για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών σχετικά με την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Η κυρία Καρδαμίτση βρέθηκε στο στόχαστρο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας επειδή αρνούνταν να εγκρίνει μια σειρά από περιβαλλοντικές μελέτες για τοποθέτηση κεραιών. Οι εταιρείες κινητής προσέφυγαν στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης του οποίου προΐσταται ο κ. Ρακιντζής και ξεκίνησαν έλεγχοι από τους επιθεωρητές σε βάρος της περιφέρειας και της αρμόδιας υπηρεσίας.
«Πράγματι έγιναν έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών έπειτα από καταγγελίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας επειδή δεν ενέκρινα τις περιβαλλοντικές μελέτες. Θα σας το πω πολύ απλά. Οι περισσότερες από αυτές δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους από τότε που τοποθετήθηκαν. Υπάρχουν πολλά κενά στη νομοθεσία. Δεν διευκρινίζεται καταρχάς ποιες κεραίες είναι αυτές που μπορούν να πάρουν περιβαλλοντικούς όρους. Εμείς λοιπόν δίναμε μόνο στις νόμιμες. Στις νόμιμες τώρα το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι απ’ όταν τοποθετήθηκαν ανασχεδιάστηκαν πολλές φορές και τα τωρινά στοιχεία που μας δίνουν δεν συμπίπτουν με τα αρχικά. Με αυτό το χάος είμαστε αντιμέτωποι». Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, από την πλευρά του, εξήγησε στο «ΘΕΜΑ» ότι οι έφοδοι στη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την επαγγελματική συμφωνία που έχει κάνει με την εταιρεία που του τοποθέτησε την κεραία στην ταράτσα της κατοικίας του.
«Κάθε μέρα περνάνε από το γραφείο μου δεκάδες υποθέσεις, οι οποίες και διαβιβάζονται από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας στους αρμόδιους ελεγκτές. Δεν γνωρίζω για τους συγκεκριμένους ελέγχους, αλλά από τη στιγμή που λένε ότι έχουν γίνει θα σημαίνει ότι διενεργήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Κάθε φορά που δεχόμαστε μια καταγγελία, είμαστε υποχρεωμένοι να την εξετάσουμε», καταλήγει ο κ. Ρακιντζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: